Kopiec kreta z truskawkami

Kopiec kreta z truskawkami

4.5 326 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 5 godz. 30 min
16 porcji

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
Ciasto czekoladowe
  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 220 g mleka
  • 150 g oleju
  • 35 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem truskawkowy
  • 700 g truskawek, świeżych
  • 70 - 100 g cukru
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
  • 4 łyżki wody
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny
  • 500 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
Przełożenie
  • 2 - 3 łyżki dżemu truskawkowego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 397.9 kcal / 1664.6 kJ
Białko 5.1 g
Tłuszcz 25.2 g
Węglowodany 40.4 g
Błonnik 2.8 g
Tłuszcz nasycony 10 g
Sód 77.3 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...