Urządzenia i Akcesoria
Makowiec świąteczny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
1 sztuka
Składniki
Ciasto
-
60 g mleka
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
40 g cukru
-
15 g masła miękkiego
-
2 żółtka
-
200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki aromatu waniliowego
Masa makowa
-
65 g orzechów, mieszanych (laskowych, włoskich i migdałów)
-
170 g maku
-
120 g mleka
-
35 g rodzynek
-
50 g cukru
-
50 g miodu
-
¼ łyżeczki aromatu migdałowego
-
2 białka
-
1 szczypta soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
981.3 mg
Białko
87.7 g
Kalorie
12589.1 kJ /
3008.9 kcal
Tłuszcz
133.2 g
Błonnik
51.2 g
Tłuszcz nasycony
26.5 g
Węglowodany
394.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Faworki - róże
1 godz. 10 min
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 godz.
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Wieniec z makiem i morelami
1 godz. 30 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Pączki
1 godz. 20 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 godz. 30 min
Karpatka
5 godz.