
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ζύμη
- 60 γρ. βούτυρο, ανάλατο σε κύβους, και λίγο ακόμα για το βουτύρωμα
- 300 γρ. γάλα
- 600 γρ. αλεύρι φαρίνα και λίγο ακόμα για το αλεύρωμα
- 50 γρ. ζάχαρη
-
2
κ.γλ. ξηρή μαγιά
lub 20 γρ. φρέσκια μαγιά θρυμματισμένη - 2 κ.γλ. κανέλα, αλεσμένη
- 1 κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών (κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο κλπ.)
- ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, αλεσμένο
- 1 κ.γλ. θαλασσινό αλάτι
- 1 μεγάλο αυγό (63-73 γρ.)
- 70 γρ. σταφίδα
- 70 γρ. ξανθή σταφίδα
- 40 γρ. κιτροειδή (mixed peel)
Γλάσο
- 40 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 20 γρ. ζάχαρη
- 35 γρ. νερό
Επικάλυψη
- 25 γρ. ξανθή ζάχαρη
- 45 γρ. γάλα
- 1 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
- Wartości odżywcze
- na 1 κομμάτι
- Kalorie
- 238 kcal / 998 kJ
- Białko
- 7 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Węglowodany
- 43 g