Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 70 g unsalted butter, cut into pieces, plus extra for greasing
- 40 g white sugar
- 2 eggs
- 100 g plain flour
- 1 tsp baking powder
Filling
- 250 g white sugar
- 1 lemon, zest only, no white pith
- 100 g unsalted butter, softened
- 250 g cream cheese, softened and cut into pieces
- 7 eggs, separated
- 40 g lemon juice (approx. 1 lemon)
- 1 tsp lemon essence
- 1 tsp natural almond extract
- ¼ tsp sea salt
- 1000 g smooth ricotta cheese
- 70 g cornflour
- ¼ tsp cream of tartar
Lemon icing
- 100 g icing sugar
- 30 g lemon juice
- fresh blueberries, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1771.2 kJ / 421.7 kcal
- Białko
- 11.4 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 26.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 15.7 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 242.1 mg
Alternatywne przepisy
Lemon tart
2h 15min
Bee sting cake
6 godz. 50 min
Apricot apple pie
1 Std. 40 Min
Decadent dark chocolate brownies
1h 30min
Mango cheesecake
6sa 35 dk
Lemon meringue pie
3 Std.
Apple cake
1 Std.
Lemon cake
2h
Cheesecake with meringue topping
3 Std. 30 Min
Baked honey cheesecake
4h 20min
Apple tea cakes
1 godz. 10 min
Home-style sponge cake
2 Std. 30 Min