Domowe nuggetsy z dwoma sosami

4.8 331 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
15 sztuk

Składniki

Panierka
  • 70 g płatków kukurydzianych
  • 15 g mąki pszennej
    15 g mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczka curry, mielonego
  • ½ łyżeczka soli
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 4 cm kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczka papryki słodkiej, mielonej mielonej
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
Sos czosnkowy
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 50 - 65 g śmietany, 18% tłuszczu
  • 50 - 65 g majonezu
  • 1 - 2 szczypty soli
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
Sos chili
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 50 g ketchupu łagodnego lub pikantnego
  • 5 g sosu sojowego jasnego
  • 3 kropli sosu Tabasco®
  • ¼ łyżeczki chili, mielonego
  • 50 g majonezu
  • 50 g śmietany, 18% tłuszczu

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 233.6 mg
Białko 6.8 g
Kalorie 555.2 kJ / 132.7 kcal
Tłuszcz 9 g
Błonnik 0.3 g
Tłuszcz nasycony 1.9 g
Węglowodany 6.2 g

Może spodoba Ci się również...