
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Babka cytrynowa
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g cukru
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, pokrojona na 2-3 cm kawałki
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 230 g mleka w temp. pokojowej
- 1 laska wanilii tylko nasiona
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Frittata z parmezanem
- 300 g cukinii 100 g pokrojone na 2 cm kawałki, 200 g pokrojone na 1 cm kawałki
- 100 g bakłażana pokrojonego na 2 cm kawałki
- 200 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej na 2 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 20 g białego chleba, czerstwego
-
60
g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera grana padano pokrojonego na 3 cm kawałki - 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 6 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 50 g cebuli dymki ze szczypiorkiem, posiekanej
- 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 500 g wody
Sos truskawkowy, naleśniki i warzywny sos Ratatouille
- 45 g cukru
-
300
g truskawek, świeżych
lub 300 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych - 20 g octu balsamicznego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 400 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowo 1 szczypta
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 50 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- szynka w plastrach, gotowana lub surowa, do podania
-
ser parmezan tarty, do podania
lub ser grana padano tarty, do podania - rukola do podania
- pieczywo do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 650.6 kcal / 2722 kJ
- Białko
- 20.9 g
- Tłuszcz
- 25.6 g
- Węglowodany
- 85.6 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.7 g
- Sód
- 1027.3 mg
Alternatywne przepisy
Kanapki z pastą jajeczną
10 min
Nalewka cytrusowa
337 godz. 25 min
Pizza 4 sery
2 godz. 15 min
Ciasto na pizzę na odrobinie drożdży
23 godz. 10 min
Lemoniada detox (TM5)
35 min
Wegańskie mini bezy Pavlova z kokosową bitą śmietaną
2 godz. 35 min
Ozdoby z piernika
3 godz. 40 min
Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1 godz. 40 min
Sałatka z gotowanych ziemniaków z miętowo-cytrynowym sosem
15 min
Pizza z szynką i nektarynkami
2 godz. 10 min
Bułka tarta ze świeżego pieczywa
5 min
Oponki (bez cukru)
45 min