![Pasta à la ajvar z cukinii i papryki Pasta à la ajvar z cukinii i papryki](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6f2133a5-3542-4e69-b8d8-90d259ed9fdc/Derivates/d7d97bdc-2879-4c0e-b3da-50b497b885e8.jpg)
Wersje kompatybilne
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 12 czerwonych papryk, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół (ok. 2400 g)
- 2 cukinie, młode, bez twardych pestek, przekrojone wzdłuż na pół (ok. 1000 g)
- 8 ząbków czosnku
- 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g oliwy z oliwek
- 80 g cukru
- 60 g octu jabłkowego
- 3 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 2336.8 kJ / 558 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 72 g
- Tłuszcz
- 28.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 15 g
- Sód
- 1484.5 mg
Alternatywne przepisy
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Ketchup
1 godz. 20 min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 godz.
Relish z zielonych pomidorów
55 min
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2 godz. 20 min
Sos paprykowy à la Ajvar
55 min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9 godz.
Lutenica
1 Std. 50 Min
Pasta ajvar z papryki i bakłażana
1 godz. 5 min
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1 Std. 10 Min