Wersje kompatybilne
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 12 czerwonych papryk, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół (ok. 2400 g)
- 2 cukinie, młode, bez twardych pestek, przekrojone wzdłuż na pół (ok. 1000 g)
- 8 ząbków czosnku
- 1 - 2 czerwone papryczki chili, świeże, bez gniazd nasiennych, pokrojone na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g oliwy z oliwek
- 80 g cukru
- 60 g octu jabłkowego
- 3 łyżeczki soli
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 2336.8 kJ / 558 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 72 g
- Tłuszcz
- 28.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 15 g
- Sód
- 1484.5 mg
Alternatywne przepisy
Przecier pomidorowy (passata) z bazylią i czosnkiem
1h 15 min.
Ketchup
1h 20min
Konfitura z zielonych pomidorów
1 Std. 30 Min
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1 Std. 10 Min
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2h 20min
Sos paprykowy (w słoikach na zimę)
2 Std.
Sos paprykowy à la Ajvar
55 Min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1h
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9h
Ketchup z dyni
40min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 Std. 10 Min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min