Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g sushi rice
- 530 g water, plus extra to soak
- 2 tbsp rice vinegar
- 3 tsp sugar
- 1 tsp sea salt
- 10 medium raw prawns, peeled and deveined
- 5 nori sheets, cut into halves
- ½ carrot, cut into julienne
- ¼ cucumber, cut into julienne
- ½ avocado, thinly sliced
- wasabi paste, to serve
- soy sauce, to serve
- Japanese pickled ginger, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 459.6 kJ / 109.4 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 16.9 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 1.5 g
- Sód
- 384.3 mg
Alternatywne przepisy
Sushi Rice
1 Std. 5 Min
Yu Sheng Prosperity salad (Thermomix® Cutter, TM6)
30 Min
Yu Sheng Prosperity salad (Thermomix® Cutter)
30 Min
Ricotta and spinach ravioli (9 months+)
1 Std.
Basic Sushi Rice
45min
Rainbow cauliflower sushi
50min
Sushi Rice
55min
Sushi salad
1 Std.
Greek pita breads
1 Std. 15 Min
Nasi lemak (coconut rice)
20 Min
Yang zhou chao fan (Chinese “fried" rice)
35 Min
Béchamel sauce (TM6 )
15min