Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbeteig
- 90 g Mehl und etwas mehr zum Ausstreuen
- 50 g Butter, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 1 Prise Salz
- 1 Eigelb
- 100 g Walnusshälften
- 30 g Puderzucker
Biskuit
- 5 Eier
- 160 g Zucker
- 160 g Mehl
- ½ Pck. Backpulver
Füllung und Fertigstellung
- 70 g Aprikosenkonfitüre
- 30 g Orangensaft, frisch gepresst
- 20 g Rum
- 1000 g Sahne zum Schlagen, 30-40 % Fett, kühlschrankkalt
- 80 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 4 Pck. Sahnesteif
- 2 Tropfen Bittermandelaroma
- 300 - 400 g Marzipan-Rohmasse
- Puderzucker zum Bearbeiten
- 12 Walnusshälften
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2272 kJ / 543 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 44 g
- Tłuszcz
- 39 g
- Tłuszcz nasycony
- 18 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 94 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Erdbeer-Himmelstorte
5h
Bienenstich
2u. 40min
Schwarzwälder Kirschtorte
3h
Vanille-Buttercreme-Torte mit Marzipandecke
3h
Kirsch-Vanille-Torte
24h
Donauwellen
2u. 40min
Nuss-Biskuit-Torte mit Himbeersahne
3h
Tiramisu-Torte
5h
Lübecker Nusstorte
4 Std. 15 Min
Marzipan-Torte
5h
Käse-Sahne-Torte
6h
Schoko-Sahne-Torte
6h