Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 fresh mud crabs (approx. 600 g), cleaned
- 2 tbsp Chinese rice wine (Shaoxing Hua Tiao)
- 2 cm fresh ginger, cut in 8 slices
- 1 spring onion, cut in 4 cm length
- 50 g shallots
- 30 g cooking oil
- 15 g dried shrimp, rinsed
- 1 banana leaf, cut to round piece (Ø 18 cm)
- 4 dried shiitake mushrooms, soaked to soften, stems removed, squeezed, cut in cubes
- 100 g Chinese sausages (lap cheong), casings removed, cut in cubes
- 450 g glutinous rice, rinsed
- 1 ½ tsp light soy sauce
- ¼ tsp dark soy sauce
- 1 tsp sugar
- ¾ tsp salt
- 1000 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2606 kJ / 623 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 99 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 732 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry Chicken
1 godz.
Inti Kelapa (Sweet Coconut Filling)
15 Min
Pulut Tai Tai (Steamed Blue Glutinous Rice)
2 godz. 35 min
Yam Rice
45min
Quick Steamed Buns (Mantao)
1 godz.
Dou sha (red bean paste)
49h 10min
Umami Soup
1h 20min
Mantou buns
1 godz. 30 min
Teochew Yam Paste with Gingko (Onee)
20min
Curry chicken
1 godz.
Pandan chiffon cake
5h 15min
Homemade Soy Milk
35min