Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 fresh mud crabs (approx. 600 g), cleaned
- 2 tbsp Chinese rice wine (Shaoxing Hua Tiao)
- 2 cm fresh ginger, cut in 8 slices
- 1 spring onion, cut in 4 cm length
- 50 g shallots
- 30 g cooking oil
- 15 g dried shrimp, rinsed
- 1 banana leaf, cut to round piece (Ø 18 cm)
- 4 dried shiitake mushrooms, soaked to soften, stems removed, squeezed, cut in cubes
- 100 g Chinese sausages (lap cheong), casings removed, cut in cubes
- 450 g glutinous rice, rinsed
- 1 ½ tsp light soy sauce
- ¼ tsp dark soy sauce
- 1 tsp sugar
- ¾ tsp salt
- 1000 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2606 kJ / 623 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 99 g
- Tłuszcz
- 16 g
- Tłuszcz nasycony
- 4 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 732 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Teochew Seafood Porridge
45 Min
Mee Siam (Spicy Siamese Noodles)
30min
Dried Shrimp Sambal
55 Min
Pandan chiffon cake
5h 15min
Sugarcane Water Chestnut Drink
50 Min
Chicken porridge with century egg
30min
Qing zheng yu (steamed fish with ABC soup)
1h 15min
Steamed Fish With Pickled Chilli And Black Beans
35 Min
Nyonya Fish Maw Soup
1h 10min
Ginseng Wolfberry Bird's Nest
1h 5min
Homemade Soy Milk
35 Min
Savory Rice Porridge (Congee)
35 Min