Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

4.6 427 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
10 sztuk

Składniki

Kruszonka
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Bułki drożdżowe
  • 150 g mleka w temp. pokojowej
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 580 g mąki pszennej (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 110 g cukru
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 407.9 kcal / 170.7 kJ
Białko 10.5 g
Tłuszcz 11.4 g
Węglowodany 66.5 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 5.9 g
Sód 132.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...