Bułeczki drożdżowe z kruszonką
TM6 TM5

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

4.7 (396 ocen)

Składniki

Kruszonka

  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

Bułki drożdżowe

  • 150 g mleka, w temp. pokojowej
  • 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 580 g mąki pszennej (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 110 g cukru
  • 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
  • cukier puder, do oprószenia

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
170.7 kJ / 407.9 kcal
Białko
10.5 g
Węglowodany
66.5 g
Tłuszcz
11.4 g
Tłuszcz nasycony
5.9 g
Błonnik
1.7 g
Sód
132.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy