![Bułeczki drożdżowe z kruszonką Bułeczki drożdżowe z kruszonką](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/d1850045-8474-42b4-a73b-95fdb2ef6104/Derivates/7d8a48e4-f714-4507-951e-e6de02f6d3e0.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 40 g mąki pszennej
- 40 g cukru
-
1
łyżeczka cukru wanilinowego
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 30 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
Bułki drożdżowe
- 150 g mleka, w temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 580 g mąki pszennej (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 110 g cukru
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka, plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 170.7 kJ / 407.9 kcal
- Białko
- 10.5 g
- Węglowodany
- 66.5 g
- Tłuszcz
- 11.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 132.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Oponki (bez cukru)
45 Min
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 Min
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1 Std.
Drożdżowa babka z bakaliami (à la Panettone)
2小时 15 分钟
Bułeczki drożdżowe z groszkami czekolady i piankami marshmallow
2 godz. 30 min
Oponki serowe
45 Min
Bułeczki-jabłka
2 godz. 30 min
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1 Std. 10 Min
Słodkie weneckie bułki maślane
2小时
Rogaliki na piątkę
2h 20 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2小时 15 分钟
Bułeczki śniadaniowe
1 Std. 45 Min