Urządzenia i Akcesoria
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
10 sztuk
Składniki
Kruszonka
-
40 g mąki pszennej
-
40 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru wanilinowego
-
30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Bułki drożdżowe
-
150 g mleka w temp. pokojowej
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
580 g mąki pszennej (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
110 g cukru
-
50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
2 jajka plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
-
4 żółtka
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
132.7 mg
Białko
10.5 g
Kalorie
170.7 kJ /
407.9 kcal
Tłuszcz
11.4 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
5.9 g
Węglowodany
66.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1 godz.
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
3 godz. 50 min
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1 godz. 10 min
Szarlotka tradycyjna
2 godz. 20 min
Oponki (bez cukru)
45 min
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
40 min
Bułeczki śniadaniowe
1 godz. 45 min
Chałka z kruszonką
1 godz. 30 min
Oponki serowe
45 min
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2 godz. 20 min