Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

4.6 421 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
10 sztuk

Składniki

Kruszonka
  • mąki pszennej
    40 g
  • cukru
    40 g
  • cukru wanilinowego
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • masła zimnego, pokrojonego na kawałki
    30 g
Bułki drożdżowe
  • mleka w temp. pokojowej
    150 g
  • drożdży świeżych pokruszonych
    30 g
  • mąki pszennej (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
    580 g
  • cukru
    110 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
    50 g
  • jajka plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
    2
  • żółtka
    4
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • soli
    ½ łyżeczki
  • aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
    ½ łyżeczki
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 407.9 kcal / 170.7 kJ
Białko 10.5 g
Tłuszcz 11.4 g
Węglowodany 66.5 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 5.9 g
Sód 132.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...