
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 40 g mąki pszennej
- 40 g cukru
-
1
łyżeczka cukru wanilinowego
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Bułki drożdżowe
- 150 g mleka w temp. pokojowej
- 30 g drożdży świeżych pokruszonych
- 580 g mąki pszennej (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 110 g cukru
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 jajka plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
- 4 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
- cukier puder do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 407.9 kcal / 170.7 kJ
- Białko
- 10.5 g
- Tłuszcz
- 11.4 g
- Węglowodany
- 66.5 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Sód
- 132.7 mg