
Urządzenia i Akcesoria
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
10 sztuk
Składniki
Kruszonka
-
40 g mąki pszennej
-
40 g cukru
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego
-
30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Bułki drożdżowe
-
150 g mleka w temp. pokojowej
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
580 g mąki pszennej (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
110 g cukru
-
50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
2 jajka plus 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania bułeczek
-
4 żółtka
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
407.9 kcal /
170.7 kJ
Białko
10.5 g
Tłuszcz
11.4 g
Węglowodany
66.5 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
5.9 g
Sód
132.7 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

CIASTA I DESERY
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką
2 godz. 20 min
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1 godz.
Bułeczki-jabłka
2 godz. 30 min
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
3 godz. 50 min
Bułeczki "Stokrotka"
1 godz. 5 min
Słodkie weneckie bułki maślane
2 godz.
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 godz. 10 min
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 godz. 50 min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1 godz. 10 min
Rogaliki na piątkę
2 godz. 20 min
Bułeczki śniadaniowe
1 godz. 45 min