Urządzenia i Akcesoria
Piernik (Polish honey cake)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
12 portions
Składniki
Christmas spice mix
-
cinnamon quills3
-
star anise3
-
ground allspice1 tsp
-
whole black peppercorns1 tsp
-
whole cloves1 tsp
-
coriander seeds¾ tsp
-
caraway seeds¼ tsp
-
ground nutmeg3 tsp
-
ground ginger3 tsp
-
ground cardamom2 ½ tsp
Piernik
-
dried pitted prunes cut into pieces (see Tips)250 g
-
walnuts cut into pieces50 g
-
plain flour plus 1 extra tablespoon300 g
-
unsalted butter plus extra for greasing140 g
-
honey150 g
-
brown sugar150 g
-
eggs2
-
Greek-style natural yoghurt120 g
-
jam of choice80 g
-
grapeseed oil2 tbsp
-
bicarbonate of soda1 ½ tsp
-
cocoa powder2 tsp
Ganache
-
dark chocolate broken into pieces100 g
-
pouring (whipping) cream80 g
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 portion
Sód
193.6 mg
Białko
6.8 g
Kalorie
2009.3 kJ /
478.4 kcal
Tłuszcz
24 g
Błonnik
3.8 g
Tłuszcz nasycony
11.6 g
Węglowodany
58.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Lemon tart
2h 15min
Paloma
5min
Ratatouille Galette (TM5)
1h 30min
Potato and Rosemary Flatbread (TM5)
1h
Antonio Bachour: Red Velvet Raspberry Trifle
2h 55min
Arabian ice cream
10h 25min
Linzer torte
5h 10min
Ricotta fruit tart
1h 30min
Pear and chocolate frangipane
2h
Golden baklava
25h 25min
Spiced pumpkin mini loaves with cream cheese frosting
1h 20min
Scroll bundt cake
2h 40min