Piernik (Polish honey cake)

Piernik (Polish honey cake)

4.8 36 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
12 portions

Składniki

Christmas spice mix
  • cinnamon quills
    3
  • star anise
    3
  • ground allspice
    1 tsp
  • whole black peppercorns
    1 tsp
  • whole cloves
    1 tsp
  • coriander seeds
    ¾ tsp
  • caraway seeds
    ¼ tsp
  • ground nutmeg
    3 tsp
  • ground ginger
    3 tsp
  • ground cardamom
    2 ½ tsp
Piernik
  • dried pitted prunes cut into pieces (see Tips)
    250 g
  • walnuts cut into pieces
    50 g
  • plain flour plus 1 extra tablespoon
    300 g
  • unsalted butter plus extra for greasing
    140 g
  • honey
    150 g
  • brown sugar
    150 g
  • eggs
    2
  • Greek-style natural yoghurt
    120 g
  • jam of choice
    80 g
  • grapeseed oil
    2 tbsp
  • bicarbonate of soda
    1 ½ tsp
  • cocoa powder
    2 tsp
Ganache
  • dark chocolate broken into pieces
    100 g
  • pouring (whipping) cream
    80 g

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 193.6 mg
Białko 6.8 g
Kalorie 2009.3 kJ / 478.4 kcal
Tłuszcz 24 g
Błonnik 3.8 g
Tłuszcz nasycony 11.6 g
Węglowodany 58.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...