Urządzenia i Akcesoria
Piernik (Polish honey cake)
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
12 portions
Składniki
Christmas spice mix
-
cinnamon quills3
-
star anise3
-
ground allspice1 tsp
-
whole black peppercorns1 tsp
-
whole cloves1 tsp
-
coriander seeds¾ tsp
-
caraway seeds¼ tsp
-
ground nutmeg3 tsp
-
ground ginger3 tsp
-
ground cardamom2 ½ tsp
Piernik
-
dried pitted prunes cut into pieces (see Tips)250 g
-
walnuts cut into pieces50 g
-
plain flour plus 1 extra tablespoon300 g
-
unsalted butter plus extra for greasing140 g
-
honey150 g
-
brown sugar150 g
-
eggs2
-
Greek-style natural yoghurt120 g
-
jam of choice80 g
-
grapeseed oil2 tbsp
-
bicarbonate of soda1 ½ tsp
-
cocoa powder2 tsp
Ganache
-
dark chocolate broken into pieces100 g
-
pouring (whipping) cream80 g
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 portion
Sód
193.6 mg
Białko
6.8 g
Kalorie
2009.3 kJ /
478.4 kcal
Tłuszcz
24 g
Błonnik
3.8 g
Tłuszcz nasycony
11.6 g
Węglowodany
58.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Poppy seed and apple cake
2 godz. 10 min
Pumpkin Pie
5 godz.
Banoffie pie
26 godz. 30 min
Roasted banana affogato
29 godz.
Saskatoon Berry Jam
35 min
Prune jam
55 min
Prune and Sausage-stuffed Pork Fillet
1 godz. 20 min
Wagyu beef manti with peas, pickled onions and garlic yoghurt
2 godz.
Chocolate Avocado Cake (Bill Yosses)
2 godz. 40 min
Raw chocolate beetroot cake
2 godz. 15 min
Faworki (crostoli)
2 godz.
Placki
40 min