![Gratin dauphinois Gratin dauphinois](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6C2DCAFE-7BEE-47E8-97F6-61956D41E5F6/Derivates/6484B8EF-0B3B-4CC9-9826-D13D25980477.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 Knoblauchzehe
- 1200 g Kartoffeln, in dünnen Scheiben (2–3 mm)
- 400 - 500 g Vollrahm
- 1 TL Salz, nach Belieben
- 1 Prise Pfeffer, gemahlen, nach Belieben
- 1 Prise Muskatnuss, gemahlen
- 25 g Gruyère, gerieben (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 1710 kJ / 409 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 27 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kartoffelgratin
1 Std. 10 Min
Älpler Magronen
45min
Älpler Magronen
45min
Zwiebel-Käsewähe
1sa 15 dk
Knoblauch-Champignons
20min
Dreikönigskuchen
2 godz. 15 min
Teigwaren mit Thonsauce
30 dk
Schoggistängeli-Cake
1 Std. 10 Min
Türkische Pizza - Lahmacun
1 Std. 10 Min
Orangen-Cake
1sa
Getränkter Zitronencake
1h 30min
Hörnlisalat
30 dk