Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorteig
- 150 g Dinkelkörner
- 150 g Wasser, lauwarm
- 1 Stückchen frische Germ, erbsengroß (1 g)
Quellstück
- 2 TL Flohsamenschalen
- 2 TL Chiasamen
- 70 g Wasser, kalt
Hauptteig
- 130 g Wasser, kalt
- 30 g Zucker
- 10 g frische Germ
- 280 g Dinkelmehl, glatt, Type 700, etwas mehr zum Bemehlen
- 40 g Butter, weich, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 2 TL Salz
- 2 TL Zitronensaft
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 532 kJ / 127 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Das Powerbrot
4h 20min
Dinkelbrot mit Kürbiskernen
15h 45min
Weizen-Dinkel-Brot
12 Std.
Fünfkorn-Brot
1 Std. 50 Min
Landbrot Backhausart
2 Std.
Einfaches Mischbrot
3 Std. 40 Min
Vollkornbrot
4 Std.
Dinkelweckerl
23 Std. 40 Min
Einfaches Mischbrot
3 Std. 40 Min
Lesachtaler Hausbrot
30 Std. 30 Min
Weizenbrot Betty
4 Std. 35 Min
UrDinkel Brot
11 Std.