Dinkelbrot
TM6 TM5

Dinkelbrot

4.8 (37 ocen)

Składniki

Vorteig

  • 150 g Dinkelkörner
  • 150 g Wasser, lauwarm
  • 1 Stückchen frische Germ, erbsengroß (1 g)

Quellstück

  • 2 TL Flohsamenschalen
  • 2 TL Chiasamen
  • 70 g Wasser, kalt

Hauptteig

  • 130 g Wasser, kalt
  • 30 g Zucker
  • 10 g frische Germ
  • 280 g Dinkelmehl, glatt, Type 700, etwas mehr zum Bemehlen
  • 40 g Butter, weich, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
  • 2 TL Salz
  • 2 TL Zitronensaft

Wartości odżywcze
na 1 Scheibe
Kalorie
532 kJ / 127 kcal
Białko
4 g
Węglowodany
21 g
Tłuszcz
3 g
Tłuszcz nasycony
1 g
Błonnik
3 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy