Urządzenia i Akcesoria
Sos serowy Mornay
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 10 min
4 porcje
Składniki
-
80 g sera ementaler pokrojonego na kawałki
-
500 g mleka
-
30 g masła
-
30 g mąki pszennej
-
2 - 5 kropli sosu Worcestershire (opcjonalnie)
-
2 - 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
¼ łyżeczki soli
-
1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
9.7 g
Kalorie
833 kJ /
199 kcal
Tłuszcz
13.3 g
Błonnik
0.2 g
Węglowodany
10.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
PRZEPISY NA POWITANIE
19 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Remoulade
10 Min
Makaron z sosem z trzech serów
15 Min
Sos maltański
10 Min
Kremowe aïoli na żółtkach
10 Min
Sos curry
30 Min
Sos serowy roquefort
20 Min
Sos maślany (sos beurre blanc)
35 Min
Sos cebulowy (sos soubise)
30 Min
Sos z sera cheddar
20 Min
Sos miodowo-musztardowy
10 Min
Sos salvitxada
1 Std. 25 Min
Kluski francuskie z Varomy
20 Min