![Empanada de sardinas Empanada de sardinas](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/286850A1-8F07-4F6D-A22A-3B9863E3FC61/Derivates/BF2082D4-086B-4EFB-AB25-D75CCDCF20F5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Relleno
- 2 dientes de ajo
- 500 g de cebolla en cuartos
- 200 g de pimiento rojo en trozos
- 70 g de aceite de oliva virgen extra
- 10 - 12 hebras de azafrán
- 1 pellizco de sal
Masa
- 400 g de harina
- 180 g de mantequilla
- 70 g de agua
- 1 huevo
- 1 cucharadita de sal
- 1 cucharadita de levadura química en polvo
Montaje
- 12 sardinas frescas enteras limpias (sin cabeza ni espina y limpias de escamas)
- 1 huevo batido para pintar
- Wartości odżywcze
- na 1 ración
- Kalorie
- 1929 kJ / 461 kcal
- Białko
- 13.85 g
- Węglowodany
- 37.05 g
- Tłuszcz
- 28.65 g
- Błonnik
- 3 g
Alternatywne przepisy
Rollo de bonito
1h 10 min
Vieiras "Rias baixas"
1h 10 min
Empanada de maíz con vieiras
1 Std. 30 Min
Orejas de carnaval
30 min
Filloas
1h
Empanada de maíz con congrio
2h
Empanada de maíz con berberechos
1h 15 min
Caldo gallego exprés
30 min
Empanada de raxo
2h 30 min
Empanada de acelgas, chorizo y panceta (Galicia)
1h
Bica de Castro Caldelas
1 Std. 20 Min
Empanada rellena de patata, pulpo y langostinos
1h