Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g amêijoas
- 2 c. chá de sal
- 70 g azeite
- 6 dentes de alho grandes
- 15 g mostarda
- 150 g água, mais q.b. p/ demolhar
- 15 g vinho branco
- Coentros picados q.b. p/ guarnecer
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 1709.4 kJ / 408.6 kcal
- Białko
- 38.3 g
- Węglowodany
- 16.8 g
- Tłuszcz
- 20.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 2711 mg
Alternatywne przepisy
Sapateira recheada
5min
Choquinhos salteados com batata a murro
1h
Recheio de sapateira
1h 15min
Amêijoas com molho cremoso
2h 30min
Lingueirão à Bulhão Pato
2 Std. 20 Min
Gambas salteadas
20min
Amêijoas com pescada, camarão e molho de coentros
3h
Sangria de champanhe e morango
25min
Carne de porco à alentejana
2h 30min
Polvo à lagareiro
1 Std. 30 Min
Pica pau
20min
Bacalhau à Brás
25min