Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 6 - 12 dried red chillies, trimmed and deseeded if preferred
- warm water, for soaking
- 40 g vegetable oil
- 4 - 8 fresh long red chillies, trimmed and deseeded if preferred
- 2 garlic cloves
- 100 g eschalots
- 100 g red onion
- 2 candlenuts (see Tips)
- 5 cm piece fresh turmeric, peeled
- ½ tsp shrimp paste (see Tips)
- 20 g water
- 4 - 6 chicken lovely legs (see Tips)
- 150 g coconut milk
- 1 tsp salt
- 1 tsp sugar
- 2 tsp lime juice
- 6 fresh kaffir lime leaves
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2052.9 kJ / 488.8 kcal
- Białko
- 46.6 g
- Węglowodany
- 7 g
- Tłuszcz
- 28.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Błonnik
- 9.8 g
- Sód
- 777.4 mg
Alternatywne przepisy
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1h 25 min
Char Kway Teow
15 min
Chicken Rendang
45 min.
Nyonya Steamed Fish
45 min.
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40 min
Teh tarik (pulled milk tea)
15 min
Ayam masak merah (spicy tomato chicken)
1h 20 min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1h
Nasi Lemak
45 min.
Masala Squid
25 min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1h 15 min
Tom Yum Goong
30 min