Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 tsp ground turmeric
- 2 tsp salt
- 1500 g chicken drumsticks, skin on (see Tips)
- 6 - 12 dried red chillies, deseeded
- warm water, for soaking
- 4 garlic cloves
- 80 g eschalots
- 1 stalk lemongrass, white part only
- 2 ½ cm piece fresh ginger, peeled
- 2 ½ cm piece fresh galangal, peeled
- 220 g water
- 80 g vegetable oil
- 2 tbsp tamarind paste
- 200 g tomato paste
- 1 tbsp white sugar
- 120 g brown onion, cut into thin slices (5 mm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2403.1 kJ / 572.2 kcal
- Białko
- 46.2 g
- Węglowodany
- 14.1 g
- Tłuszcz
- 37.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.6 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 1152.8 mg
Alternatywne przepisy
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1 Std. 25 Min
Char Kway Teow
15min
Chicken Rendang
45min
Thai Style Fried Mee Hoon
30 Min
Nyonya Steamed Fish
45min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40min
Nasi Lemak
45min
Teh tarik (pulled milk tea)
15min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1 Std.
Nasi Lemak
45min
Ayam kapitan (chicken curry)
45min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1 Std. 15 Min