Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g dried red lentils
- 500 g water
- 1 tsp fine sea salt
- 1 tsp ground turmeric
- 1 pandan leaf, tied in a knot
- 60 g coconut cream
- 60 g oil
- ½ tsp mustard seeds
- ½ tsp cumin seeds
- ½ tsp fenugreek seeds
- 1 red onion, quartered
- 1 garlic clove
- 2 bird's eye chillies, fresh, deseeded if preferred
- 3 fresh curry leaves
- 1 tomato, diced (1 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1034 kJ / 246 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 4 g
Alternatywne przepisy
Coconut Dhal
20 min
Tarka Dal
9 Std. 5 Min
Indian-spiced Roast Butternut and Chickpea Curry
45 min
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50 min
Indian vegetable curry
50 min
Chickpea and Tomato Rogan Josh
25 min
Sambhar
1 godz. 5 min
Chhole (chickpea curry)
35 min
Paneer Makhani
1h
Vegetable Biryani
50 min
Coconut and Spinach Dahl
50 min
Chana Masala
45 min