Wersje kompatybilne
Pavlova czekoladowa z kremem mascarpone i malinami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Beza czekoladowa
- 50 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 300 g cukru
- 6 białek (180-200 g)
- 1 szczypta soli
- 3 czubate łyżeczki kakao naturalnego, niesłodzonego, przesianego, bez grudek
- 1 łyżeczka białego octu winnego
Krem mascarpone
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 150 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 30 g cukru pudru
Polewa czekoladowa i dekoracja
- 40 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego
- 200 g malin, świeżych
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1958.2 kJ / 468 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 52.2 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.5 g
- Błonnik
- 3.3 g
- Sód
- 139.5 mg