Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbeteig
- 100 g Butter, kalt, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 200 g Dinkelmehl Type 630 und etwas mehr zum Ausstreuen
- 60 g Wasser, kalt
- ¼ TL Backpulver
- 1 Prise Salz
Belag und Fertigstellung
- 600 g Äpfel, in Spalten (1 cm), z.B. Cox Orange oder Braeburn
- 2 Zitronen, unbehandelt, ½ TL fein abgerieben und Saft ausgepresst
- 2 Eier
- 250 g Joghurt, 1,5% Fett
- 250 g Quark, 20% Fett
- 50 g Apfeldicksaft
- 40 g Haferflocken, zart
- 25 g Mandeln, gehobelt
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 995 kJ / 238 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Błonnik
- 2.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zitronenkuchen
4 Std.
Aprikosen-Johannisbeer-Kuchen
1 Std. 20 Min
Heidelbeer-Marmorkuchen
1h 30min
Erdbeer-Rhabarber-Clafoutis
1h 10min
Mandel-Kirsch-Kuchen
1h 30min
Carrot Cake mit Walnuss-Streuseln
1 Std. 20 Min
Käsekuchen mit Beeren
2 Std. 50 Min
Birnen-Schmand-Torte
2h
Möhren-Apfel-Kuchen
1h 30min
Mohn-Apfel-Käsekuchen
1h 40min
Badische Apfeltorte
1h 40min
Quark-Hefe-Kuchen
1 Std. 20 Min