Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbeteig
- 120 g Zucker
- 120 g Speisestärke
- 200 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- ½ TL Weinstein-Backpulver
- 150 g Butter, kalt, in Stücken
- ½ TL Salz
- 1 Ei (Kl. M)
- 1 Eigelb (Kl. M)
Mohnfüllung
- 90 g Mohn
- 450 g Milch
- 50 g Butter, weich, in Stücken
- 75 g Zucker
- 50 g Hartweizengrieß
Quarkfüllung
- 1 Prise Salz
- 5 Eier (Kl. M), getrennt
- 200 g Zucker
- 250 g Sahne zum Schlagen, 30-40 % Fett, kühlschrankkalt
- 800 g Magerquark
- 100 g Milch
- 100 g Mehl
- 1 EL Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 TL Zitronenschale, Bio, fein abgerieben
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2254 kJ / 538 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 24 g
Alternatywne przepisy
Mohn-Brombeer-Kuchen mit Streuseln
5h
Käsekuchen
4 godz. 30 min
Apfel-Wein-Tarte
3h
Mohn-Quark-Kuchen vom Blech
2 Std. 10 Min
Mohn-Apfel-Käsekuchen
1h 40min
Pflaumen-Streusel-Käsekuchen
4h 10min
Zwetschgen-Apfel-Blechkuchen
2h 30min
Schoko-Gewürzkuchen
5h
Kirsch-Streusel-Kuchen
2 Std. 5 Min
Apfelkuchen mit Baiser und Streuseln (Jabłecznik)
1h 30min
Streusel-Mohn-Käsekuchen
7 Std. 15 Min
Elsässer Apfelkuchen
5 Std. 10 Min