Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Hefeteig
- 200 g Milch
- 25 g frische Hefe
- 80 g Zucker
- 400 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 1 Ei (Kl. M)
- ¼ TL Salz
- 80 g Butter, weich, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
Streusel
- 100 g Mandeln
- 2 Zweige Rosmarin, abgezupft
- 50 g kandierter Ingwer
- 150 g Mehl
- 150 g Zucker
- 1 Prise Salz
- 150 g Butter, kalt, in Stücken
- 50 g Speisestärke
Belag und Fertigstellung
- 1200 g Rhabarber, rotstielig, in Stücken (4 cm)
- 50 g Zucker
- 200 g Sahne zum Schlagen, 30-40 % Fett, kühlschrankkalt
- 1 EL Puderzucker
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1453 kJ / 346 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 41 g
- Tłuszcz
- 16 g
Alternatywne przepisy
Stachelbeer-Streuseltaler
1h 45min
Johannisbeer-Baiser-Kuchen
1h 50 min
Rhabarber-Swirl-Hefegebäck
2h 20min
Rhabarber-Streuselkuchen
2h
Rhabarber-Käsekuchen
7 Std. 30 Min
Rhabarber-Himbeer-Kuchen
1h
Rhabarberkuchen mit Baiserhaube
1h 20 min
Pflaumenkuchen mit Zimt-Streusel
2h 30 min
Johannisbeer-Streusel-Kuchen
1h 30min
Zwetschgen-Apfel-Blechkuchen
2h 30 min
Zwetschgenkuchen
2h
Stachelbeer-Baiser
1h 10min