Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 1000 g Mehl und etwas mehr zum Bearbeiten
- 500 g Butter, kalt, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 400 g Zucker
- 2 Prisen Salz
- 2 EL Vanillezucker, selbst gemacht
- 6 Eigelb (Kl. M)
- 100 g Wasser, eiskalt
Füllung
- 1200 g Quitten, geschält, geviertelt, entkernt
- 50 g Zitronensaft
- 100 g Zucker
- 1 Orange, Bio, 1 TL Schale fein abgerieben, Saft ausgespresst
- 500 g Äpfel, geschält, geviertelt, entkernt
- ½ TL Zimt
Belag
- 30 g Butter, kalt, in Flöckchen
- 50 g Zucker
- 50 g Mandelstifte
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2438 kJ / 582 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 75 g
- Tłuszcz
- 26 g
Alternatywne przepisy
Dinkel-Walnuss-Stollen
27 Std.
Quarkstollen
1 Std. 10 Min
Festlicher Gewürzkuchen
96 Std.
Johannisbeer-Baiser-Kuchen
1h 50min
Brombeer-Kuchen
2h
Rhabarber-Streusel-Kuchen
2h 25 min
Apfel-Quitten-Blechkuchen
1 Std. 30 Min
Quitten-Meerrettich
30 Min
Nougateis mit Quittenkompott
12h
Rhabarberkuchen mit Baiserhaube
1 Std. 20 Min
Ingwer-Quitten-Streusel
1h 5min
Zwetschgen-Apfel-Blechkuchen
2 godz. 30 min