Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Belag
- 700 g reife Birnen, geschält, geviertelt, entkernt (z.B. Forelle oder Williams)
- 2 EL Zitronensaft
Rührteig
- 75 g Mohn
- 2 Stücke Orangenschale (à 1 x 4 cm)
- 125 g Zucker
- 180 g Butter, weich, und etwas mehr zum Einfetten
- 1 Prise Salz
- 3 Eier, zimmertemperiert
- 150 g Mehl
- 2 TL Weinstein-Backpulver
- 75 g Schmand
Guss
- 100 g Rotwein
- 100 g Kirschsaft
- 50 g Zucker
- 1 Msp. Nelken, gemahlen
- ½ TL Zimt
- 15 g Speisestärke
- 50 g Orangensaft
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1389 kJ / 332 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 18 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Aprikosengugelhupf
2h
Mohn-Preiselbeer-Kuchen
1 Std. 40 Min
Birnen-Nuss-Kuchen
1h 45min
Rhabarber-Mandel-Torte
4 godz. 30 min
Birnenkuchen alla Toscana
3h 20min
Zucchini-Kuchen mit Pinienkernen
50min
Apfel-Walnuss-Kuchen
1h 30min
Kokos-Kirsch-Käsekuchen
7 Std. 30 Min
Ingwer-Quitten-Streusel
1h 5min
Birnen-Gewürz-Kuchen
1 Std. 10 Min
Pflaumen-Sandkuchen
1 Std. 40 Min
Mohn-Apfel-Käsekuchen
1 Std. 40 Min