Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Semolina cake
- 50 g butter, cut in pieces, plus extra for greasing
- 200 g sugar
- 400 g yoghurt
- 450 g medium wheat semolina
- 150 g fine semolina
- 1 tsp baking powder
Syrup
- 100 g water
- 300 g sugar
- 1 tsp blossom water
- 1 tsp rose water (opcjonalnie)
- 1 tsp lemon juice, freshly squeezed
Assembly and baking
- 12 blanched almonds
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1820 kJ / 435 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 83.8 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
Alternatywne przepisy
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4h
Soft date cake with walnuts
1h 10 min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2 godz. 45 min
Milk pudding (mouhallabieh)
15min
Spiced rice pudding (meghli)
50min
Middle eastern stuffed chicken
2h 25 min
Beans with beef in tomato sauce (fasouliah)
13h 30 min
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2h 30min
Mouhallabieh (milk pudding)
4h 30min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1h 35min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30min