Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Klopsy
- 4 filety z anchois, w oleju, odsączone z zalewy
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 250 g mięsa wieprzowego, np. z szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 250 g mięsa wołowego, np. z udźca, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 25 g bułki tartej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 700 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona - 700 g ziemniaków, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
Sos śmietanowo-kaparowy
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 15 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka musztardy
- 25 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 żółtko
- 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2475 kJ / 591.5 kcal
- Białko
- 33.8 g
- Węglowodany
- 45.6 g
- Tłuszcz
- 29.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.4 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 1554.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pulpety, o rety! Beaty Dobroszek-Trzebskiej
1h 10min
Pulpety z indyka z warzywnym tagliatelle i sosem tzatziki
1h
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Pulpety z sosem cebulowo-migdałowym
50 mnt
Rosół drobiowy, kluski z ciasta chlebowego
1 godz. 5 min
Knelki z piersi kurczaka
1 Std. 20 Min
Pulpety wieprzowe z kiszoną kapustą i sosem jałowcowym
45 Min
Pulpety perłowe z ryżem
2h
Sos koperkowy
15min
Pulpety wołowe z czerwoną kapustą
45 Min
Klopsiki z sosem grzybowym na białym winie
1 godz. 35 min
Zupa jarzynowa z klopsikami z cielęciny
1 Std. 45 Min