Klopsy królewieckie

Klopsy królewieckie

4.1 25 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
4 porcje

Składniki

Klopsy
  • filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy
    4
  • cebuli pokrojonej w ćwiartki
    80 g
  • mięsa wieprzowego np. z szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
    250 g
  • mięsa wołowego np. z udźca, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
    250 g
  • jajko
    1
  • bułki tartej
    25 g
  • skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
    1 łyżeczka
  • majeranku, suszonego
    1 łyżeczka
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • wody
    700 g
  • koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
    1 czubata łyżeczka
    1 kostka bulionu mięsnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki
    700 g
Sos śmietanowo-kaparowy
  • białego wina, wytrawnego
    50 g
  • kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    150 g
  • masła
    15 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    1 łyżka
  • musztardy
    1 łyżeczka
  • mąki pszennej
    25 g
  • cukru
    1 łyżeczka
  • soli
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • żółtko
    1
  • kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
    30 g
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 591.5 kcal / 2475 kJ
Białko 33.8 g
Tłuszcz 29.9 g
Węglowodany 45.6 g
Błonnik 5.3 g
Tłuszcz nasycony 13.4 g
Sód 1554.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...