
Urządzenia i Akcesoria
Klopsy królewieckie
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
4 porcje
Składniki
Klopsy
-
filety z anchois, w oleju odsączone z zalewy4
-
cebuli pokrojonej w ćwiartki80 g
-
mięsa wieprzowego np. z szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)250 g
-
mięsa wołowego np. z udźca, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)250 g
-
jajko1
-
bułki tartej25 g
-
skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek1 łyżeczka
-
majeranku, suszonego1 łyżeczka
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
wody700 g
-
koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM1 czubata łyżeczka
-
ziemniaków pokrojonych na 3-4 cm kawałki700 g
Sos śmietanowo-kaparowy
-
białego wina, wytrawnego50 g
-
kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu150 g
-
masła15 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego1 łyżka
-
musztardy1 łyżeczka
-
mąki pszennej25 g
-
cukru1 łyżeczka
-
soli½ łyżeczki
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
żółtko1
-
kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy30 g
-
natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekana, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
591.5 kcal /
2475 kJ
Białko
33.8 g
Tłuszcz
29.9 g
Węglowodany
45.6 g
Błonnik
5.3 g
Tłuszcz nasycony
13.4 g
Sód
1554.9 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DANIA MIĘSNE
65 Przepisów
Polska
Polska