Klopsy królewieckie
TM5 TM6

Klopsy królewieckie

Składniki

Klopsy

  • 4 filety z anchois, w oleju, odsączone z zalewy
  • 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 250 g mięsa wieprzowego, np. z szynki, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 250 g mięsa wołowego, np. z udźca, bez ścięgien i białych błonek, pokrojonego na 2 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 25 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 700 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
  • 700 g ziemniaków, pokrojonych na 3-4 cm kawałki

Sos śmietanowo-kaparowy

  • 50 g białego wina, wytrawnego
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 15 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 żółtko
  • 30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście, posiekana, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2537 kJ / 606 kcal
Białko
34.5 g
Węglowodany
46.8 g
Tłuszcz
31.9 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie