Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Fruit Filling
- ½ orange, thin peelings of skin only
- 100 g vanilla sugar
- 400 g cooking apples (e.g. Bramley) peeled, cored, cut in pieces (2 cm)
- 400 g pears, peeled, cored, cut in pieces (4 cm)
- 1 cinnamon stick
- 2 cloves
- 2 star anise
- 200 g fresh blackberries
Topping
- 35 g crystallised ginger, diced
- 170 g plain flour, plus extra for dusting
- 75 g granulated sugar
- ¾ tsp baking powder
- ½ tsp bicarbonate of soda
- ½ tsp coarse sea salt
- 80 g unsalted butter, diced, plus extra for greasing
- 60 g buttermilk, plus extra for brushing
- 1 Tbsp Demerara sugar, for sprinkling
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1316 kJ / 315 kcal
- Białko
- 3.1 g
- Węglowodany
- 56 g
- Tłuszcz
- 8.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Upside-down Gingerbread with Pears
1 Std.
Blueberry and Lemon Spumble
1 Std. 35 Min
Gooseberry Curd Layer Cake with Elderflower Icing
3h
Rhubarb, Orange and Almond Cake
1 Std. 30 Min
Lemon Tiramisu
6 godz. 25 min
Plum and Blackberry Upside-Down Cake
1 Std.
Bramley Apple Shortcake
1 Std. 20 Min
Plum and Almond Traybake
1 Std. 5 Min
Butternut Squash and Chestnut Rolls
1 Std. 40 Min
Raspberry and Coconut Cake
1 Std. 50 Min
Bakewell Tart
1 Std. 50 Min
Butternut Squash, Sage and Hazelnut Tart
1h 10min