Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 100 g cantuccini
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 50 g orzeszków piniowych
- 1000 g gruszek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g rodzynek
- 50 g słodkiego wina (np. Porto, Vin Santo)
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2025 kJ / 483 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 55 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Błonnik
- 4.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto piaskowe z jabłkami
1 Std. 10 Min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2h 10min
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1sa 45 dk
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1h 30min
Ciasto z jagodami pod bezową kołderką
2h
Odwracane ciasto z gruszkami
2sa 15 dk
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2h 10min
Drożdżówki Gibassier
2h 10min
Czereśniowa galette
1h 25min
Kanadyjskie ciasto owocowe
1h 30min
Brownie z gruszkami
1h 15min
Ciasto frangipane
1sa 45 dk