Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 120 g butter, diced then frozen for 30 minutes
- 180 g plain flour, plus extra for dusting
- 40 g icing sugar
- 1 pinch fine sea salt
- 1 egg yolk, from medium egg
- 3 tsp water
Pears
- 500 g water
- 3 pears (e.g. Conference or Comice) peeled, halved, cored (approx. 320 g)
Frangipane Filling
- 1 lemon, thin peelings of skin only
- 120 g caster sugar
- 120 g butter, soft
- 2 medium eggs
- 120 g ground almonds
- 15 g plain flour
Glaze
- 1 Tbsp apricot jam, melted
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1800 kJ / 430 kcal
- Białko
- 6.7 g
- Węglowodany
- 36.8 g
- Tłuszcz
- 28.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Plum and Blackberry Upside-Down Cake
1sa
Apple Crumble Cake
1 Std. 10 Min
Rhubarb, Orange and Almond Cake
1 Std. 30 Min
Upside-down Gingerbread with Pears
1sa
Normandy Apple Flan
1h 25 min
Simnel Cake
3 Std.
Plum and Almond Traybake
1 Std. 5 Min
Vanilla Panna Cotta with Rhubarb Compote and a Ginger Crumb
6 Std. 25 Min
Frangipane Cake
1 Std. 45 Min
Pear Frangipane
1 Std. 30 Min
Morello Cherry Brownies
1sa
Rich Shortcrust Pastry
25min