
Wersje kompatybilne
Baked Alaska with Orange Ice Cream and Chocolate Sponge
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Orange Ice Cream
- 200 g milk
- 400 g double cream
- 4 egg yolks
- 150 g caster sugar
- 2 Tbsp vanilla bean paste
- 3 oranges finely grated zest and juice
- sunflower oil for greasing
Chocolate Sponge
- 110 g self-raising flour
- 60 g cocoa powder
- 220 g light brown sugar
- 1 pinch fine sea salt
- 1 large egg
- 1 tsp vanilla bean paste
- 100 g double cream
- 50 g sunflower oil
- 110 g water hot
Finalisation
- 270 g caster sugar
- 250 g egg whites (approx. 7 egg whites), room temperature
- ⅛ tsp cream of tartar
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 495.8 kcal / 2074.6 kJ
- Białko
- 7.3 g
- Tłuszcz
- 22.7 g
- Węglowodany
- 69.2 g
- Błonnik
- 2.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Sód
- 196.3 mg