Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chutney
- 30 g sesame seeds
- 30 g groundnut oil
- 150 g onions, quartered
- ½ tsp chilli powder
- ½ tsp ground turmeric
- 1 pinch asafoetida
- 400 g tomatoes, fresh, quartered
- 20 g chana dal (yellow dried split peas), rinsed
Temper
- 1 Tbsp groundnut oil
- ½ tsp black mustard seeds
- 1 fresh red chilli, halved, deseeded, thinly sliced
- Wartości odżywcze
- na 50 g
- Kalorie
- 275.2 kJ / 65.8 kcal
- Białko
- 1.3 g
- Węglowodany
- 4.3 g
- Tłuszcz
- 5.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 7.2 mg
Alternatywne przepisy
Butternut Squash Masala Dosa
11 Std. 30 Min
Madras Curry Powder
5min
Prawn Xacuti
1 godz. 20 min
Masala Chai
15 Min
Brinjal Pickle (Aubergine Pickle)
30 min
Coriander Chutney
5min
Earl Grey Kulfi
8 Std. 35 Min
Nadan Mutta (Egg Curry)
50 min
Dhokla
30 min
Masala Kaddu (Pumpkin Curry)
40 min
Saag Paneer
13 Std.
Keralan Fish Curry
30 min