Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 stalks fresh lemon grass, tough outer layer removed, cut in pieces (2 cm)
- 3 - 6 fresh red chillies, halved (according to taste)
- 3 dried kaffir lime leaves
- 20 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 70 g shallots, halved
- 720 g chicken stock
- 60 g fresh shiitake mushrooms, thinly sliced (3 mm)
- 40 g fish sauce
- 2 tsp sugar
- 2 Tbsp tom yum paste
- 200 g raw prawns, peeled
- 2 Tbsp lime juice
- 4 sprigs fresh coriander leaves, roughly chopped
- 1 spring onion, halved, then shredded legnthways
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 448 kJ / 107 kcal
- Białko
- 10.4 g
- Węglowodany
- 10.8 g
- Tłuszcz
- 2.5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tom Yum with Prawns
25 min
Tom Ga Khai (Thai Coconut Milk Chicken), Steamed Clams With Garlic And Thai Curry Fish Custard
1h 40min
Spicy Seafood Soup (Tom Yum)
30min
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1h 25min
Chicken Rendang
45min
Tom yum goong (hot and sour soup)
45min
Soto ayam (spiced chicken soup)
1h
Nyonya Steamed Fish
45min
Tom Yum Goong
30min
Thai Steamed Fish With Lime
30min
Steamed Sea Bass with Lime Sauce
35 Min
Masala Squid
25 min