Urządzenia i Akcesoria
Owoce pod kruszonką z kremem angielskim
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 10 min
6 porcji
Składniki
Owoce
-
30 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
200 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
-
50 g likieru migdałowego, np. amaretto (opcjonalnie)
-
200 g jabłek bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 2 cm kawałki
-
200 g jeżyn, świeżych
-
50 g cukru
Kruszonka
-
50 g orzechów laskowych
-
50 g migdałów, ze skórką
-
100 g mąki pszennej
-
50 g płatków owsianych, górskich
-
90 g cukru
-
100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Krem angielski
-
1 laska wanilii
-
300 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
5 żółtek (patrz wskazówka)
-
50 g cukru
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
756.4 kcal /
3164.7 kJ
Białko
9.9 g
Tłuszcz
49.4 g
Węglowodany
73.7 g
Błonnik
6.2 g
Tłuszcz nasycony
24.5 g
Sód
28.8 mg