Urządzenia i Akcesoria
Pasztet po krakowsku
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz. 40 min
25 porcji
Składniki
Przyprawa uniwersalna
-
250 g suszonej włoszczyzny
-
3 łyżki kurkumy, mielonej
-
2 łyżki czosnku, granulowanego
-
80 g soli morskiej, gruboziarnistej
Pasztet
-
1000 g wody
-
2 liście laurowe, suszone
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
500 g golonki wieprzowe bez skóry i kości, pokrojonej na kawałki
-
300 g wołowiny pokrojonej na kawałki
-
50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
50 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
30 g cebuli
-
masło do natłuszczenia formy
-
bułka tarta do posypania formy
-
2 ząbki czosnku
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona20 g przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
-
¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli
-
50 g bułki, suchej wcześniej namoczonej, dokładnie odciśniętej z wody
-
2 jajka
-
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
6.2 g
Kalorie
330 kJ /
79 kcal
Tłuszcz
5 g
Błonnik
0.3 g
Węglowodany
2.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WĘDLINY I PASZTETY
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Pieczeń rzymska
1 godz. 25 min
Pasztet babci Uli
8 godz. 50 min
Pasztet z kaczki z oliwkami
1 godz. 45 min
Pasztet z ryb słodkowodnych
16 godz. 15 min
Balotyna z kaczki
2 godz. 45 min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2 godz. 15 min
Rolada z trzech mięs z pieczarkami
1 godz. 25 min
Rolada mięsna
1 godz. 10 min
Pasztet
3 godz.
Galantyna z kurczaka z sosem koperkowo-jogurtowym
3 godz. 25 min
Pasztet na Wielkanoc
2 godz. 10 min
Baleron z karkówki
50 godz. 30 min