Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przyprawa uniwersalna
- 250 g suszonej włoszczyzny
- 3 łyżki kurkumy, mielonej
- 2 łyżki czosnku, granulowanego
- 80 g soli morskiej, gruboziarnistej
Pasztet
- 1000 g wody
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 500 g golonki, bez skóry i kości, pokrojonej na kawałki
- 300 g wołowiny, pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia selera, pokrojonego na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki
- 50 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 30 g cebuli
- masło, do natłuszczenia formy
- bułka tarta, do posypania formy
- 2 ząbki czosnku
-
20
g przyprawy uniwersalnej, wykonanej w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 1 ½ łyżeczki soli
- 50 g bułki, suchej, wcześniej namoczonej, dokładnie odciśniętej z wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 330 kJ / 79 kcal
- Białko
- 6.2 g
- Węglowodany
- 2.7 g
- Tłuszcz
- 5 g
- Błonnik
- 0.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rolada mięsna
1 godz. 10 min
Pasztet z kaczki z żurawiną
2 godz. 15 min
Pasztet babci Uli
8u. 50min
Pasztet z ryb słodkowodnych
16 Std. 15 Min
Karp na słodko w galarecie
7 Std. 35 Min
Pasztet
3 godz.
Pasztet z kaczki z oliwkami
2h 40min
Pasztet wieprzowy zawinięty w boczek
8u. 50min
Pasztet z piersi indyka
2 godz.
Baleron z karkówki
50hod. 30min
Bigos staropolski
1 Std. 35 Min
Pasztet na Wielkanoc
2 godz. 10 min