Langoszburger z surówką z kapusty (TM6)
TM6

Langoszburger z surówką z kapusty (TM6)

4.2 (13 ocen)

Składniki

Ciasto

  • 120 g wody
  • 120 g jogurtu greckiego
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • olej, do natłuszczenia

Nadzienie (burgery)

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 g szałwii, świeżej, tylko liście (opcjonalnie)
  • 400 - 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 - 2 szczypty chili, mielonego
  • 10 g musztardy Dijon

Surówka

  • 200 g kapusty włoskiej, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
    lub 200 g białej kapusty, bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 30 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 150 g ogórka, nieobranego, z odciętymi końcówkami, przekrojonego wzdłuż na pół
  • 60 - 80 g korniszonów, małych, przekrojonych wzdłuż na pół
  • 40 - 50 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
  • 60 g jogurtu greckiego
  • 20 - 30 g majonezu
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Formowanie i smażenie

  • mąka pszenna, do oprószenia
  • olej, do głębokiego smażenia
  • kwaśna śmietana, 18% tłuszczu, do podania
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry, do podania
  • szczypiorek, świeży, posiekany, do posypania
  • suszone płatki chili, do posypania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3096 kJ / 740 kcal
Białko
36.5 g
Węglowodany
82.6 g
Tłuszcz
29.1 g
Tłuszcz nasycony
9.5 g
Błonnik
6.8 g
Sód
1528.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy