Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g wody, letniej, plus dodatkowo 1000 g wody do gotowania na parze
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 250 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 260.8 kJ / 62.3 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 12.4 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 158.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kajzerki
15hod. 45min
Chleb tygrysi
4 Std.
Bułki z kminkiem
30 min
Kiszone marchewki (TM5)
72 Std. 40 Min
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Szybki chleb orkiszowy
1j 25 menit
Bułki maślane z ziarnami
2j
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45min
Chleb drwala
24 Std. 30 Min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Chleb portugalski (Pão de água)
4 Std.
Szybkie kajzerki
1h 50min