Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g wody, letniej, plus dodatkowo 1000 g wody do gotowania na parze
-
10
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 łyżeczka suchych drożdży (patrz wskazówka) - 250 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750
- 1 łyżeczka soli
- oliwa z oliwek, do natłuszczenia
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 260.8 kJ / 62.3 kcal
- Białko
- 2.3 g
- Węglowodany
- 12.4 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 0.6 g
- Sód
- 158.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Chleb tygrysi
4hod.
Kajzerki
15 Std. 45 Min
Kawa parzona
20min
Bawarski chleb preclowy
2hod.
Szybkie kajzerki
1h 50min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30 Min
Mąka pełnoziarnista
5min
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Mleczne bułki do odrywania
4hod.
Kiszone marchewki (TM6)
72 godz. 40 min