Burgery z łódeczkami ziemniaczanymi i czosnkowym majonezem
TM6 TM5

Burgery z łódeczkami ziemniaczanymi i czosnkowym majonezem

4.8 (86 ocen)

Składniki

Czosnkowy majonez

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 115 g majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki musztardy

Burgery

  • 3 cebule dymki, białe i zielone części, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 700 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki

Łódeczki ziemniaczane

  • 4 czerwone ziemniaki (łącznie ok. 1000 g), pokrojone w ósemki (patrz wskazówka)
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w 1 cm plastry
  • 8 gałązek rozmarynu, świeżego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 6 bułek do burgerów, przekrojonych na pół, opieczonych lub grillowanych
  • 6 liści sałaty

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2987 kJ / 714 kcal
Białko
37 g
Węglowodany
45 g
Tłuszcz
42 g
Tłuszcz nasycony
11 g
Błonnik
4 g
Sód
1246 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy