Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g dried herbes de Provence, homemade (see tip)
- 95 g unsalted butter, diced
- 500 g water, plus enough to total 500 g liquid in gravy
- 650 g floury potatoes (e.g. King Edward, Maris Piper), peeled, cut in pieces (approx. 5 cm)
- 1 chicken, whole (1.2-1.4 kg)
- 3 Tbsp olive oil
- 1 ½ tsp fine sea salt
- ½ tsp ground black pepper
- 20 g plain flour
-
1
heaped tsp chicken stock paste, homemade (see tip)
lub 1 chicken stock cube (for 0.5 l), crumbled - 600 g frozen mixed vegetables
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 5228.1 kJ / 1249.5 kcal
- Białko
- 72.4 g
- Węglowodany
- 54.4 g
- Tłuszcz
- 81.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 28.5 g
- Błonnik
- 10.7 g
- Sód
- 1208.3 mg
Alternatywne przepisy
Jersey Royal Potato Salad
40min
Mince and Tatties
1 godz. 10 min
Smoky Paprika Rub
5min
Garlic and Herb Breadcrumbs
5min
Herbes de Provence
5min
Buddha Bowl with Chicken (TM5)
1h
Ham, Egg and Chips
30min
Chicken Kievs with Potato Salad and Green Beans
1h 15 min
Rosemary Mashed Root Vegetables
45 Min
Broccoli, Red Pepper and Pine Nut Salad
10 Min
Roast Potatoes with Rosemary and Garlic
1 godz. 10 min
Roast Lamb with Vegetables and Mint Sauce
2h