![Apfelkuchen mit Streuseln Apfelkuchen mit Streuseln](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/fb4477308c4adca6db542b4a0fa4de53/Derivates/9bd8f8efbace154456798b37b109985003885311.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teig
- 100 g Zucker
- 130 g Butter, in Stücken, und etwas mehr zum Einfetten
- 300 g Mehl und etwas mehr zum Bemehlen
- 1 Ei
- 1 Prise Salz
- ½ Pck. Backpulver
- 1 Pck. Vanillezucker
Streusel
- 120 g Mehl
- 60 g Butter, kalt, in Stücken
- 60 g Zucker
- 1 Prise Salz
Apfelfüllung und Fertigstellung
- 1000 g Apfel, geschält, geviertelt (siehe Tipp)
- 1 EL Zitronensaft
- 1 Prise Zimt, gemahlen
- 1 EL Zucker (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1463 kJ / 350 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 41 mg
Alternatywne przepisy
Zwetschgen-Streusel-Kuchen
1 Std.
Apfelkuchen mit Streuseln
2 godz. 30 min
Donauwellen
2 Std. 40 Min
Apfel-Streusel-Kuchen vom Blech
4h 15min
Käsekuchen mit Mandarinen
9 godz. 20 min
Klassischer Käsekuchen
4 Std.
Erdbeer-Pudding-Blechkuchen
2h
Basic-Käsekuchen
10 Std.
Pfirsich-Schmand-Kuchen
2h
Bunter Retro-Obstboden
10 Std.
Runder Apfel-Streusel-Kuchen
2 godz. 30 min
Klassischer Marmorkuchen
1 godz. 50 min