Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g sushi rice
- 900 g water
- 1 tsp peanut oil
- 2 - 3 spring onions/shallots, trimmed and cut into quarters
- 2 carrots (210 g), cut into quarters
- 150 g sashimi grade tuna or sashimi grade salmon, cut into cubes (2 cm)
- 3 - 4 tbsp mirin
- ½ tsp sesame oil
- 1 tbsp white sesame seeds or black sesame seeds
- 1 avocado, flesh only, cut into cubes
- 1 Lebanese cucumber, peeled and cut into cubes
- 15 cooked prawns (approx. 120 g), peeled
- 3 - 4 tbsp soy sauce
- 3 - 4 tbsp rice wine vinegar
- 1 nori sheet, cut into thin strips, for garnishing
- wasabi paste, to serve (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1780 kJ / 424 kcal
- Białko
- 19 g
- Węglowodany
- 58 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.5 g
- Błonnik
- 3.8 g
- Sód
- 2015 mg
Alternatywne przepisy
Tuna poke bowl
1h
Coconut poached chicken salad
45min
Rainbow cauliflower sushi
50min
Sunrise margarita (non-alcholic)
10min
Citrus margarita
10min
Basil pesto
10min
Hash browns with chive cottage cheese
1h 15min
Teriyaki salmon bowl
1h 15min
Fish tacos with Kewpie mayonnaise
1h 30min
Tinga de pollo (shredded chicken)
35min
Corn and coriander fritters with avocado tahini
1h 15min
Temaki sushi (TM6)
1 Std. 40 Min