Oster-Eierlikörkuchen

Oster-Eierlikörkuchen

3.6 34 oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 11 godz.
10 Stücke

Składniki

Rührteig
  • Butter in Stücken
    175 g
  • Eier (Größe M)
    3
  • Milch
    25 g
  • Eierlikör
    100 g
  • Zucker
    160 g
  • Backpulver von Dr. Oetker
    2 gestr. TL
  • Salz
    1 Prise
  • Weizenmehl, glatt
    300 g
  • dunkle Schoko-Tröpfchen (opcjonalnie) von Dr. Oetker
    2 EL
Schoko-Eierlikör-Mousse (siehe Tipp)
  • Staubzucker
    40 g
  • Kakaopulver, ungesüßt gesiebt
    60 g
  • Rum (opcjonalnie)
    10 - 20 g
  • Schlagobers, 30-40% Fett, kühlschrankkalt
    500 g
  • Vanillezucker (8 g) von Dr. Oetker
    1 Päckchen
  • Eierlikör
    80 g
  • Sahnesteif (8 g) von Dr. Oetker
    1 Päckchen
Schoko-Glasur
  • Zartbitter-Kuvertüre in Stücken
    100 g
  • Schlagobers
    100 g
Dekoration
  • Schlagobers, 30-40% Fett, kühlschrankkalt
    250 g
  • Sahnesteif (8 g) von Dr. Oetker
    1 Päckchen
  • Eierlikör für die Dekoration
  • Staubzucker
    30 - 40 g
  • Lebensmittelfarbe grasgrün
  • Marzipanrohmasse in Stücken
    100 g

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 Stück

Kalorie 775 kcal / 3242 kJ
Białko 10 g
Tłuszcz 55 g
Węglowodany 66 g
Błonnik 5 g
Tłuszcz nasycony 32 g
Sód 206 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...