![Chocolate and strawberry domes Chocolate and strawberry domes](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5dc1de4f3d008f343036a7aec9b73b88/Derivates/679585240c09766dee50b500c132e67143d55ffd.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Strawberry inserts
- 1 gold strength gelatine leaf
- cold water, to soak
- 130 g strawberries, hulled
- 20 g caster sugar
Chocolate mousse
- 2 gold strength gelatine leaves
- cold water, to soak
- 80 g dark chocolate (70% cocoa), broken into small pieces
- 150 g milk chocolate, broken into small pieces
- 35 g water
- 45 g caster sugar
- 3 egg yolks
- 300 g thickened cream
Chocolate coating
- 130 g cocoa butter
- 100 dark chocolate (70% cocoa), broken into small pieces
- fresh berries, to serve (optional)
- whipped cream, to serve (optional)
- fresh mint, leaves only to decorate
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2405.3 kJ / 574.9 kcal
- Białko
- 6.3 g
- Węglowodany
- 36.7 g
- Tłuszcz
- 45.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.7 g
- Błonnik
- 5.9 g
- Sód
- 31.9 mg
Alternatywne przepisy
Lemon curd (TM6)
15 min
Yoghurt with red berry coulis
13h 20 min
Whipped brie with fruit and nut caramel crunch
30min
Mini lemon curd tarts
2u. 20min
Burnt mandarin bavarois with mandarin syrup
24h 30min
Caramel peach brioche
2h 15min
Brandy custard (TM6)
15 min
Liquorice ice cream with blackberries (George Calombaris)
24 godz. 25 min
Edna's lemon curd tea cakes
30min
Custard (TM6)
15 min
Sous vide pears with cinnamon sauce (TM6)
2h
Natural yoghurt (Varoma method)
13 Std.