Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 jabłka, duże, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
- 200 g mąki pszennej
- 250 g mleka
- 2 jajka
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- olej, do smażenia
- cukier puder, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1304.1 kJ / 311.7 kcal
- Białko
- 10.6 g
- Węglowodany
- 56.3 g
- Tłuszcz
- 5.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 113.1 mg
Alternatywne przepisy
Zupa grysikowa
35p
Bananowe gofry lub placki
25p
Racuchy na maślance
30p
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM6)
1h
Placki z ricotty z sosem z suszonych owoców
1 godz. 25 min
Muffinki marchewkowo-orzechowe z kremem śmietankowo-cytrynowym
1h
Tarte jabłka w cieście naleśnikowym (TM6)
50p
Czeskie ciasto serowe z kratką
1 godz. 50 min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1h 20min
Drożdżowe racuchy z krojonymi jabłkami (TM5)
1h
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1sa 45 dk
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1h 55min