![Curry Shepherd's Pie Curry Shepherd's Pie](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/41ea2d0bc7aa42fc7327f524f7a89d8a/Derivates/e726ee72797f7a0629132666e81f05b6f6f22739.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb Curry
-
500
g minced lamb
lub 500 g boneless lamb leg, cut in cubes (1 cm x 1 cm) - 40 g meat curry powder
- 5 fresh red chillies, rinsed, deseeded
- 5 - 10 dried chillies, soaked to soften
- 3 stalks fresh lemongrass, white part only
- 2 sprigs curry leaves
- 80 g shallots
- 10 g garlic cloves
- 30 g fresh galangal (lengkuas)
- 10 g shrimp paste (belacan)
- 1 tbsp ground coriander
- 50 g water
- 40 g oil
- 5 - 6 kaffir lime leaves
- 100 g coconut milk
- 50 g tomato ketchup
- 50 g chilli sauce
- 20 g brown sugar
- 1 tsp salt, adjust to taste
- 2 tsp chicken stock powder
Potato Topping
- 800 g water
- 700 - 800 g potatoes, cut in pieces (2 cm), peeled
- ½ tsp fine sea salt
- 1 tsp ground black pepper
- 50 g milk
- 50 g unsalted butter
- 5 sprigs parsley, for garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1645 kJ / 393 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 29 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 592 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Curry Mee
30min
Garlic, Olive Oil and Chilli Spaghetti
30min
Carrot Rice
1h 20 min
Air Katira (Katira Drink)
10 Min
Chicken Korma (Cashew Chicken)
25min
Sambal Tumis Udang (Prawn Sambal)
30min
Daging Paprik (Stir Fried Beef)
35 Min
Chicken Rendang
45 Min
Ayam Masak Lemak Cili Api (Braised Chicken with Hot Creamy Coconut Milk)
35 Min
Ayam Goreng Kunyit (Stir Fried Chicken with Turmeric)
15 Min
Thai Steamed Fish With Lime
30min
Rendang Tok with Pulut Kuning (Perak Beef Rendang with Yellow Glutinous Rice)
2hod. 45min