Birnenkuchen mit Walnüssen
TM6 TM5

Birnenkuchen mit Walnüssen

4.1 (25 ocen)

Składniki

  • 150 g Butter in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
  • 200 g Dinkelmehl, etwas mehr zum Bemehlen
  • 300 g Walnusshälften, (siehe Variation)
  • 4 Kardamomkapseln, Samen ausgelöst
    lub ½ TL Kardamom, gemahlen
  • 2 TL Backpulver
  • 2 TL Vanillezucker
  • 2 Eier
  • 150 - 200 g Honig
  • 150 g Milch
  • 1 - 2 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht, siehe Tipp
  • 300 - 350 g Birnen, geschält, entkernt, in Stücken (2 cm)
  • 50 g Rosinen (opcjonalnie)
  • 1 EL Rohrohrzucker
  • 1 TL Staubzucker
  • 1 TL Kakaopulver

Wartości odżywcze
na 1 Stück
Kalorie
1659 kJ / 397 kcal
Białko
8 g
Węglowodany
34 g
Tłuszcz
28 g
Tłuszcz nasycony
9 g
Błonnik
4 g
Sód
83 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy