Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g Butter in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 200 g Dinkelmehl, etwas mehr zum Bemehlen
- 300 g Walnusshälften, (siehe Variation)
-
4
Kardamomkapseln, Samen ausgelöst
lub ½ TL Kardamom, gemahlen - 2 TL Backpulver
- 2 TL Vanillezucker
- 2 Eier
- 150 - 200 g Honig
- 150 g Milch
- 1 - 2 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht, siehe Tipp
- 300 - 350 g Birnen, geschält, entkernt, in Stücken (2 cm)
- 50 g Rosinen (opcjonalnie)
- 1 EL Rohrohrzucker
- 1 TL Staubzucker
- 1 TL Kakaopulver
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1659 kJ / 397 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 83 mg
Alternatywne przepisy
Birnencreme
25min
Topfenauflauf mit Äpfeln und Honig
1h 20 min
Topfen-Mohn-Torte mit Äpfeln
2 godz.
Kastanientarte
1 Std. 30 Min
Ofakatz (Germgugelhupf mit Früchten)
2 godz.
Apfel-Topfen-Auflauf mit Kokos
1 Std. 15 Min
Bunte Mohnschnecken
2 Std. 30 Min
Obstkuchen
1 Std.
Schneller Apfelkuchen
1 Std. 30 Min
Schneller Zwetschkenkuchen vom Blech
45 min
Italienischer Zitronenkuchen
45 min
Schneller Maroni-Kuchen mit Nüssen & Schoko
1 Std.