
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lebkuchenteig
- 370 g Weizenmehl, glatt
- 20 g Lebkuchengewürz
- 1 TL Natron
- 2 Eier (Größe M)
- 250 g Rohrohrzucker
- 50 g Honig
- 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
Füllung und Lebkuchen backen
- 80 g Haselnüsse, geröstet
- 120 g Pflaumen, getrocknet, ohne Kern (Softpflaumen)
- 240 g Powidl
- 25 g Rum
- 1 Ei verquirlt
Schokoglasur und Fertigstellung
-
350
g Schokoglasur-Drops
lub 350 g Kakaoglasur-Drops
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 77 kcal / 324 kJ
- Białko
- 1 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Węglowodany
- 12 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.4 g
- Sód
- 7 mg
Alternatywne przepisy
Punschkrapferl
1 godz. 5 min
Kokosbusserl
25 godz.
Kaffeekrapferl
2 godz.
Osternest aus Germteig
2 godz.
Linzerkipferl
1 godz. 10 min
Brabanter Knöpfe
1 godz. 30 min
Rumschnitten
50 min
Windringerl
3 godz.
Florentiner mit Mürbteig
1 godz. 20 min
Linzerkipferl
1 godz. 50 min
Weinkekse
1 godz. 30 min
Burgenländerkipferl
1 godz. 25 min