Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g maślanki, naturalnej lub owocowej (patrz wskazówka)
- 320 - 350 g mąki pszennej
- 2 jajka
-
1 - 3
łyżki cukru
lub 1 - 3 łyżki miodu - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM (opcjonalnie)
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie) - 1 szczypta soli
- olej, do smażenia
- dżem, do podania
- owoce, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1419 kJ / 339 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 57 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 326 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Owsiane placki bananowe
15 Min
Placki z serka wiejskiego z sosem owocowym
30min
Placki z serka wiejskiego
30min
Racuszki drożdżowe z jabłkami
50min
Racuchy z jabłkami
35min
Placki bananowe
30min
Małdrzyki krakowskie
25min
Bananowe gofry lub placki
25min
Placki z kaszy manny z sosem owocowym
55 min
Pieczony naleśnik z owocami i jogurtem (Dutch Baby)
35min
Staropolskie naleśniki drożdżowe
1 godz.
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
1 godz. 10 min