Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lemon curd
- 225 g sugar
- 2 lemons, peel only, no white pith and juice reserved
- 1 lime, peel only, no white pith and juice reserved
- 5 eggs
- 4 egg yolks (reserve egg whites for meringue)
- ½ vanilla bean, seeds only
- 100 g salted butter, cut into pieces
Short crust pastry
- 100 g sugar
- 250 g plain flour, plus extra to dust
- 100 g salted butter, cut into pieces
- 2 egg yolks (reserve egg whites for meringue)
- 20 g cold water
- 1 pinch sea salt
Swiss meringue
- 180 g sugar
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1717.9 kJ / 410.6 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 59.9 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 146.7 mg
Alternatywne przepisy
Mini lemon curd tarts
2h 20min
Decadent dark chocolate brownies
1h 30min
Lemon meringue pie
3h
Chocolate mousse
3h 20 min
Sweet shortcrust pastry
1h 50min
Caramel sauce
1h 30min
Lemon meringue cupcakes
1h 30min
Salted caramel sauce
40min
Lemon curd (TM6)
15min
Meringues
5h
Buttermilk scones
35min
Lemonade scones
25min